HARBIY JURNALISTIKADA JANRLAR VA ULARNING TURLARI - Xolmurzayev B.A, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2024)
Harbiy jurnalistikada janrlar ko„plab turli janrlarni o„z ichiga oladi, chunki bu soha o„ziga xos xususiyatlarga ega bo„lib, maxsus bilimlar, aniq va to„g„ri axborot yetkazishni talab etadi. Bugun dunyo matbuotida yangilikni yetkazish, uni tahlil qilish muhim ahamiyat kasb etmoqda. Yangilik tezkor axborot bo„lib, o„zining yangiligi bilan auditoriyada siyosiy, ijtimoiy, iqtisodiy qiziqish uyg„otadi. Jurnalist bugungi kunda ommaviy axborot vositalari orqali yangiliklarning eng ahamiyatli, eng qiziqarli va eng dolazrblarinigina olib omma e‟tiboriga taqdim etishi lozim. Uni qanday usulda yetkazish esa jurnalist mahoratiga bog„liq. Harbiy sohada ham xuddi shunday, chunki harbiy sohada ham asosan harbiy idoralar va korxonalar bilan bog„liq bo„lgan axborotlarni ommaga konvergensiya usulida yetkazib berishdir. “Konvergensiya” lotin tilidagi “convergo” - “yaqinlashaman” so„zidan olingan bo„lib, ingliz tilida convergence sifatida talaffuz qilinadi va bir nuqtada jamlanish ma‟nosini beradi. Rus olimasi M. Pavlikova kanadalik OAV tadqiqotchisi Denisa Makkueylning fikrlariga tayangan holda uni quyidagicha ta‟riflaydi: “Bu bir xil mazmunga ega bo„lgan mahsulotning turli xil kanallarda, turli vositalar yordamida tarqalishidir. Harbiy jurnalistikada harbiy mavzudagi materiallarda auditoriya uchun o„ziga xos jihatlari mavjud: - Ijtimoiy-siyosiy yo„nalish bo„lgani uchun materiallar rasmiy harakter kasb etadi; - Notanish atama va nomlar ko„p ishlatiladi; - Maxfiy va xizmat doirasidagi axborot, ma‟lumotlar tufayli mavzu chuqur ochib berilmaydi; - Harbiylashgan idoralar faoliyati yopiq harakterga ega bo„lgani sababli axborot olish imkoniyati kam. Bu harbiy jurnalistikaning asosiy tamoyillari hisoblanadi.