BOSH MIYADA QON AYLANISHNING O’TKIR BUZILISHI BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA “KALGEN” PREPARATINI DAVO DAVOMIYLIGIGA TA’SIRINI O’RGANISH - Avezova S.Y. Nabiyev N.I. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2023)
Hozirgi paytda ekologiya va ijtimoiy omillar ta’sirida bosh miyada qon aylanishning o’tkir buzilishi bilan kasallangan bemorlar soni ko’payib bormoqda. Ushbu kasalliklar o’limga olib keluvchi sabablar orasida butun dunyo bo’yicha ikkinchi o’rinda bo’lib, nogironlikka olib keluvchi asosiy sababchilaridan biri xisoblanadi. Dunyoning turli mintaqalarida uchrash tezligi har 1000ta bemorda 1-4ta. Rossiyada har yili 400 000 dan ortiq insult ro’yhatga olinadi.