IX-XII ASRLARDA YUZ BERGAN SHARQNING BIRINCHI UYG'ONISH (RENESSANS) DAVRIDA TARIX FANI VA TARIXSHUNOSLIK - Fatilloyeva Xonzodabonu Raxmatilloyevna; Temirov Farrux Umedovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2023)
IX-XII asrlarni qamrab olgan Sharqning birinchi Uyg'onish davri Sharq sivilizatsiyalari tarixida hal qiluvchi davr bo'ldi. Bu davr nafaqat siyosiy va iqtisodiy o'zgarishlarga, balki chuqur madaniy va intellektual tiklanishga ham guvoh bo'ldi. Tarixiy voqealarning oʻzaro taʼsiri va gistologiya deb ataladigan toʻqimalar va hujayralarni oʻrganish bu davrda tibbiyot, fan va madaniyatda sezilarli yutuqlarga yoʻl ochdi, Sharq tarixining yoʻnalishini shakllantirdi.