TANGENS NORMAL VA BINORMAL VEKTORLARI NAZARIYASI - Saliyeva Sevara Mamirbek qizi; Akromova Rayxonoy Akmaljon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada fazoviy egri chiziqlarning asosiy geometrik xossalarini ifodalovchi tangens, normal va binormal vektorlar nazariyasi bayon etiladi. Egri chiziqning parametrik tenglamalari asosida ushbu vektorlarning aniqlanishi, ularning o‘zaro bog‘liqligi hamda Frenet–Serret formulalari orqali ifodalanishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, egrilik va burilish tushunchalari yoritilib, nazariyaning mexanika, fizika va muhandislik sohalaridagi amaliy qo‘llanilishi keltiriladi. Mazkur maqola differensial geometriyaning muhim bo‘limlaridan biri bo‘lgan fazoviy egri chiziqlarni o‘rganishga bag‘ishlangan.