FARG‘ONA VODIYSI TURISTIK-REKREATSION SALOHIYATINI RAQAMLASHTIRISH VA INNOVATSION “TA’LIM KLASTERI” MODELINI JORIY ETISH - Nuritdinov Azizxon Usmanovich; Tursunov Doniyorbek Davlatali o‘gli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqola Farg‘ona vodiysining turistik-rekreatsion salohiyatini raqamlashtirish va innovatsion “Ta’lim klasteri” modelini joriy etishga bag‘ishlangan. Living Lab kontseptsiyasiga asoslanib, oliy ta’limni turistik amaliyot bilan integratsiya qilish taklif etiladi. Tadqiqot tarixiy ob’ektlarning (jumladan, Axsikent) 3D-rekonstruksiyasini, AR/VR texnologiyalarini ishlab chiqishni, raqamli platforma yaratishni va iqtisodiy o‘sish xaritasini tuzishni o‘z ichiga oladi. Natijalar talabalar kompetensiyalarini oshirish, turistlar oqimini 15-20 foizga ko‘paytirish hamda yangi ish o‘rinlarini yaratish imkoniyatini ko‘rsatmoqda. Model madaniy merosni raqamlashtirish va malakali kadrlar tayyorlash orqali mintaqaning barqaror ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishiga muhim hissa qo‘shadi.