INGLIZ VA OʻZBEK TILLLARIDA TEMPORALLIK - Abduraxmanova Shahzoda Maxmudbek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur ishda ingliz va o‘zbek tillarida temporallik kategoriyasining ifodalanish xususiyatlari qiyosiy tahlil qilinadi. Temporallik tilshunoslikda vaqt munosabatlarini ifodalovchi muhim grammatik va semantik kategoriya bo‘lib, har ikki tilda turli vositalar orqali namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda ingliz tilida zamon shakllari, fe’l tizimi va yordamchi vositalar orqali beriladigan temporallik o‘zbek tilida affikslar, ravishlar hamda kontekstual birliklar orqali ifodalanishi ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, har ikki tildagi o‘xshash va farqli jihatlar aniqlanib, ularning tarjima jarayonidagi ahamiyati yoritiladi. Tadqiqot natijalari til o‘rganish va tarjima amaliyotida muhim ahamiyat kasb etadi.