ZULFIYA MO‘MINOVA VA ANNA AXMATOVA LIRIKASIDA MUHABBAT VA HIJRON MOTIVI - Sharofatxon Ismoilova (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy o‘zbek adabiyoti vakilasi Zulfiya Mo‘minova va XX asr rus adabiyoti vakili Anna Axmatova lirikasida muhabbat va hijron motivlarining badiiy talqini qiyosiy-tipologik jihatdan tahlil qilinadi. Shoiralarning lirik qahramon ruhiyati, muhabbatning badiiy ifodasi, hijron kechinmalarining badiiy vositalar orqali ochilishi yoritiladi. Ikki shoira ijodining asosiy mavzularidan bir bo‘lgan ayol timsoli va uning ichki kechinmalariga ikki millat, ikki davr vakillarining mushtarak va farqli qarashlari o‘z ifodasini topgan. Shuningdek, ijod namunalaridan parchalar qiyosiy-badiiy tahlil qilinadi. Qolaversa, milliy poetik tafakkur va individual uslubning ushbu mavzu talqiniga ta’siri haqida so‘z yuritiladi.