Oliy ta’limda grantlar transformatsiyasi: Akademik raqobat, ijtimoiy adolat va raqamli shaffoflik uyg‘unligi - Shamshiyeva Rozigul (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekiston oliy ta’lim tizimidagi eng muhim islohot — davlat grantlarining dinamik taqsimlanish mexanizmi ilmiy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda GPA ko‘rsatkichlari, HEMIS raqamli platformasining korrupsiyaga qarshi kurashdagi o‘rni va xalqaro (Germaniya, AQSH) ta’lim modellari qiyosiy o‘rganilgan. Maqola bilimga yo‘naltirilgan davlat investitsiyasining ijtimoiy adolat tamoyillari bilan uyg‘unligini hamda "Uchinchi Renessans" poydevorini qurishdagi ahamiyatini ochib beradi.