MOLEKULYAR FIZIKA BO’YICHA STANDART VA NOSTANDART TOPSHIRIQLARDAN FOYDALANISHNING PEDAGOGIK SAMARADORLIGI: 9-10-SINF O’QUVCHILARI UCHUN AMALIY YONDASHUV - Karimova Gulchehra Jurabekovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada umumiy o'rta ta'limning 9-sinf va 10-sinf fizika kursida molekulyar fizika mavzularini o'rgatishda standart va nostandart topshiriqlardan kompleks foydalanishning pedagogik samaradorligi tadqiq etilgan. Maqolada standart topshiriqlar (algoritmik, hisob-kitob xarakteridagi) va nostandart topshiriqlar (muammoli, hayotiy, ijodiy xarakteridagi) o'rtasidagi tub farqlar tahlil qilinib, ularning o'quvchilar tafakkurini rivojlantirishdagi o'rni asoslab ko'rsatilgan. Har bir sinf uchun sinovdan o'tkazilgan topshiriqlar to'plami taqdim etilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, ikkala turdagi topshiriqlarni birgalikda qo'llash o'quvchilarning fizika faniga bo'lgan qiziqishini va bilim sifatini sezilarli darajada oshiradi.