KIBERXAVFSIZLIK ASOSLARINI O‘QITISH - Shermetov Bunyod Ozodovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bugungi raqamli evolyutsiya sharoitida oliy ta’lim muassasalari katta hajmdagi kritik ma’lumotlarni boshqarishi sababli kiberhujumlarning asosiy nishoniga aylanmoqda. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, aksariyat kiberhodisalar texnik nosozliklardan ko‘ra ko‘proq inson omili, ijtimoiy muhandislik va foydalanuvchilarning yetarli darajada bilimga ega emasligi oqibatida yuzaga kelmoqda. Mazkur maqolada kiberxavfsizlik asoslarini o‘qitishning dolzarb muammolari va ularning yechimlari tizimli ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida talabalar va xodimlarning kiber-xabardorligini oshirishga qaratilgan konseptual o‘qitish asosi (Framework) taklif etiladi. Shuningdek, maqolada ta’lim jarayonida foydalanuvchilarning o‘quv metodikasini qabul qilishiga ta’sir etuvchi psixologik omillar – ishonch, xavotir va apatiya kabi ko‘rsatkichlarning o‘rni ko‘rib chiqiladi. Natijalar OTMlarda kiberxavfsizlik madaniyatini shakllantirish va zamonaviy tahdidlarga qarshi barqaror ta’lim tizimini yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.