Mil.avv.VI-IV asrlarda Markaziy Osiyoda madaniy hayot. - Nasriddinov Dilovar; Almuradov Iskandar (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Miloddan avvalgi VI–IV asrlar Markaziy Osiyo, arxeologik qazilmalar (Afrosiyob, Qiziltepa, Ko‘zaliqir, Yoztepa, Takhti Sangin), yozma manbalar (Doro I ning Bisotun yozuvlari, Gerodotning “Tarix” asari, Avesto matnlari) va zamonaviy tadqiqotlar (P. Briant, V. Sarianidi, B. Marshak, O‘zbekiston va Tojikiston arxeologlari ishlari) asosida ushbu davrni chuqur tahlil qilish mumkin. Maqola Markaziy Osiyoning turli mintaqalarini (So‘g‘diyona, Baqtriya, Xorazm, Marg‘iyona) alohida ko‘rib chiqadi, madaniy sintez jarayonlarini ochib beradi va uning jahon sivilizatsiyasidagi o‘rnini belgilaydi.