QASHQADARYO VILOYATIDA AHOLI BANDLIGINI OSHIRISHDA XIZMATLAR SEKTORINING O’RNI VA IQTISODIY TA’SIRI - Ne’matullayev Shaxriyor Bakirillayevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyatida aholi bandligini oshirishda xizmatlar sektorining tutgan o'rni va iqtisodiy ta'siri 2024–2025 yillar statistik ma'lumotlari asosida kompleks o'rganilgan. Xizmatlar sektori tarmoqlari bo'yicha bandlik elastikligi, mehnat unumdorligi va ish haqi differensiatsiyasi tahlil qilingan. Bandlikning tarmoqviy multiplikatori, Okun qonuni asosida ishsizlik-iqtisodiy o'sish bog'liqligi hamda xizmatlar sektoridagi yashirin bandlik muammosi miqdoriy baholangan. Tadqiqot natijalari xizmatlar sektori bandlikni kengaytirishning asosiy qo'riqxonasi ekanligini va maqsadli siyosat zarurligini ko'rsatdi.