QASHQADARYO VILOYATIDA IJTIMOIY INFRATUZILMANI RIVOJLANTIRISHNING HUDUD IQTISODIY SALOHIYATIGA TA’SIRINI KOMPLEKS TAHLIL QILISH - Berdiyeva Nilufar Qahramon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Qashqadaryo viloyatida ijtimoiy infratuzilma — ta'lim, sog'liqni saqlash, madaniy-ma'rifiy muassasalar, uy-joy kommunal xizmatlar va transport tarmog'i — rivojlanishining hudud iqtisodiy salohiyatiga ko'p o'lchamli ta'siri o'rganilgan. 2024–2025 yillardagi rasmiy statistik ma'lumotlar asosida infratuzilma va iqtisodiy salohiyat o'rtasidagi miqdoriy bog'liqlik aniqlangan. Kompozit iqtisodiy salohiyat indeksi (KISI) va integral infratuzilma rivojlanish indeksi (IIRI) metodologiyasi qo'llanilgan. Regresion va korrelyatsion tahlil natijalari infratuzilma investitsiyalarining iqtisodiy multiplikativ samarasini isbotlagan. Hudud salohiyatini oshirishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.