YOSH VA PEDAGOGIK PSIXOLOGIYADA TA’LIM-TARBIYA JARAYONINING NAZARIY ASOSLARI - Ashurova Malika (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu tezisda yosh va pedagogik psixologiya nuqtai nazaridan ta’lim-tarbiya jarayonining nazariy asoslari tahlil qilinadi. Unda shaxs rivojlanishining psixologik qonuniyatlari, ta’lim jarayonida o‘quvchilarning yosh xususiyatlari, idrok, tafakkur, xotira va motivatsiyaning o‘rni yoritiladi. Shuningdek, pedagogik jarayonni samarali tashkil etishda psixologik yondashuvlarning ahamiyati, o‘qituvchi va o‘quvchi o‘rtasidagi o‘zaro munosabatlar hamda ta’limning rivojlantiruvchi funksiyasi ilmiy asosda ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda zamonaviy pedagogik psixologiyaning asosiy konsepsiyalari va ularning ta’lim sifatini oshirishdagi roli ochib beriladi. Natijada ta’lim-tarbiya jarayonini optimallashtirishga doir nazariy xulosalar ishlab chiqiladi.