INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA O‘LIM LINGVOKULTUREMALARI: EVFEMIZMLAR MISOLIDA - Fayziyev Alisher (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada ingliz va o‘zbek tillarida o‘lim konseptining lingvokulturologik ifodalanishi evfemizmlar misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida o‘lim bilan bog‘liq evfemistik birliklarning semantik, pragmatik va madaniy xususiyatlari o‘rganildi. Ingliz tilidagi o‘lim evfemizmlarida metaforik va individualistik tasvirlash ustunligi aniqlangan bo‘lsa, o‘zbek tilida diniy-etnik qadriyatlar, kollektiv ong va hurmat kategoriyalari asosiy o‘rin egallashi kuzatildi. Shuningdek, o‘lim lingvokulturemalarining kommunikativ vazifalari, emotsional-ekspressiv imkoniyatlari va milliy mentalitet bilan bog‘liqligi tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari til va madaniyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlikni yoritishga hamda lingvokulturologik tadqiqotlar rivojiga xizmat qiladi.