Mehmonxona xo’jaliklarini samaradorligini baholash mexanizimini takomillashtirish - Muhammadov Shahzod Sharofiddin o’g’li; Nurmatov Boburmirzo Abdiraufovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur ilmiy tadqiqot ishida mehmonxona xo‘jaliklari faoliyatining iqtisodiy, tashkiliy va xizmat ko‘rsatish samaradorligini baholash mexanizmlarini takomillashtirish masalalari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot davomida mehmonxona industriyasining zamonaviy rivojlanish tendensiyalari,xalqaro tajribalar hamda turizm sohasida raqamlashtirish jarayonlarining mehmonxona faoliyatiga ta’siri o’rganildi. Shuningdek, mehmonxona xo’jaliklarida xizmat sifati, mijozlar ehtiyojini qondirish darajasi,moliyaviy barqarorlik, resurslardan foydalanish samaradorligini va boshqaruv tizimining natijadorligini aniqlashga qaratilgan ko’rsatkichlar tizimi yoritib berilgan . Tadqiqotda mehmonxona korxonalarining samaradorligini baholashda innovatsion boshqaruv usullaridan foydalanish, elektron boshqaruv platformalarini joriy etish, marketing strategiyalarini rivojlantirish hamda xizmatlar diversifikatsiyasining ahamiyati asoslab berilgan. Bundan tashqari, mehmonxona xo‘jaliklarida ichki nazorat tizimini kuchaytirish, mijozlar bilan ishlash sifatini oshirish va xalqaro standartlarga mos boshqaruv mexanizmlarini qo‘llash orqali raqobatbardoshlikni oshirish imkoniyatlari ishlab chiqilgan. Mazkur tadqiqot natijalari mehmonxona xo‘jaliklari faoliyatini samarali tashkil etish, xizmat ko‘rsatish sifatini oshirish hamda turizm sohasining barqaror rivojlanishini ta’minlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.