O‘TKIR APPENDITSITDA JARROHLIK DAVOLASH VA POSTOPERATIV ASORATLAR PROFILAKTIKASI. - Shakirova Lobar Mavlon qizi; Nuraliyeva Nigora Raxmatilla qizi. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
O‘tkir appenditsit qorin bo‘shlig‘i jarrohligida eng ko‘p uchraydigan o‘tkir kasalliklardan biri bo‘lib, bemorlarni o‘z vaqtida tashxislash va to‘g‘ri jarrohlik davolash muhim klinik ahamiyatga ega. Ushbu tadqiqotda o‘tkir appenditsit bilan operatsiya qilingan bemorlarda jarrohlik davolashning ayrim klinik jihatlari hamda operatsiyadan keyingi asoratlar profilaktikasining samaradorligi tahlil qilindi. Bemorlarning klinik holati, kasallikning kechishi va operatsiyadan keyingi davr natijalari baholandi. Kuzatuvlar shuni ko‘rsatdiki, kasallikni erta aniqlash, jarrohlik aralashuvini o‘z vaqtida amalga oshirish, operatsiya vaqtida aseptika va antiseptika qoidalariga qat’iy rioya qilish hamda operatsiyadan keyingi davrda kompleks davolash va parvarish choralarini qo‘llash asoratlar rivojlanish xavfini sezilarli darajada kamaytiradi. Shuningdek, operatsiyadan keyingi davrda bemorlarni muntazam klinik nazoratda olib borish tiklanish jarayonining tezlashishiga va davolash natijalarining yaxshilanishiga xizmat qiladi. Olingan natijalar o‘tkir appenditsitda jarrohlik davolash samaradorligini oshirish va operatsiyadan keyingi asoratlar profilaktikasini takomillashtirishda muhim amaliy ahamiyatga ega.