Aleksandr Makedonskiyning buyuk yurishlari. Granik jangidagi mashhur “Axilles sovuti” haqida afsona va haqiqat uyg’unligi. - Karimov Xusrav (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada Makedoniyalik Aleksandrining hokimyatga qanday kelganligi, Osiyo hududlariga kirib kelishi teatr sahanasidek bo’lanligi, mashhur Granik jangidagi “Axilles zirhi” haqida ma’lumotlar qayt qilingan. Bundan tashqari Iss jangi haqida va Aleksandrning Misraga yurishda qanday qilib misrlik kohinlarni ko’nglidan joy olganligi haqida sharhlar keltirilgan. Nafaqat Doro III ning o’limi, Hindistondagi mashhur janglar va harbiy taktikalar, ajoyib diplomatik aloqalar va kelishuvlar so’ngida qay tariqa o’z poytaxtiga qaytganligi, buyuk sarkardaning vafotiga qadar bo’lgan ajoyib voqealar hamda faktik ma’lumotlar asosida yoritilgan guvohi bo’lasiz. Ushbu maqola oraqali mashhur sarkardani yanada mukammal bilib olishga, bundan tashqari afsona va haqiqatlar uyg’unligini bilib olishingizga yordam beradi.