KORXONALARDA ISHLAB CHIQARISH ZANJIRINI SAMARALI BOSHQARISHNING ZAMONAVIY TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARI - Turdimurodov Jasur Ilxomovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada korxonalarda ishlab chiqarish zanjirini samarali boshqarishning zamonaviy tashkiliy-iqtisodiy mexanizmlari keng qamrovda tahlil qilinadi. Ishlab chiqarish zanjiri bugungi kunda korxona faoliyatining eng muhim tarkibiy qismlaridan biri bo‘lib, uning samarali tashkil etilishi korxonaning umumiy natijadorligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada ishlab chiqarish zanjirining asosiy bosqichlari, ularni boshqarishdagi muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ilmiy asosda yoritib berilgan. Shuningdek, zamonaviy iqtisodiyot sharoitida ishlab chiqarish zanjirini boshqarishda tashkiliy va iqtisodiy mexanizmlarning o‘rni alohida ta’kidlanadi. Ayniqsa, resurslardan samarali foydalanish, ishlab chiqarish xarajatlarini kamaytirish, mahsulot sifatini oshirish hamda logistika tizimini takomillashtirish masalalari muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada raqamlashtirish jarayonlari, avtomatlashtirish tizimlari va innovatsion texnologiyalarning ishlab chiqarish zanjiriga ta’siri ham tahlil qilingan. Natijada, korxonalarda zamonaviy boshqaruv usullarini joriy etish orqali samaradorlikni oshirish mumkinligi asoslab berilgan. Ushbu ilmiy ish natijalari ishlab chiqarish faoliyatini tashkil etish va boshqarishda amaliy ahamiyatga ega bo‘lishi mumkin.