HOMILADORLIKDA VARIKOZ KASSALIKLARI DIAGNOSTIKA: SABABLARI, TURLARI, KLINIK KO’RINISHLARI VA DAVOLASH YONDOSHUVI - Rakhmonova.G.E; Bozorboyeva.F.M, Ashirova.S.I (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada homiladorlik davrida uchraydigan varikoz kasalliklarining diagnostikasi, etiologiyasi va klinik xususiyatlari keng yoritiladi. Homiladorlik davrida gormonal o‘zgarishlar, bachadon hajmining ortishi va venoz qon aylanishining buzilishi natijasida pastki oyoq venalarida kengayish kuzatiladi. Maqolada kasallikning erta aniqlash usullari, zamonaviy instrumental tekshiruv metodlari hamda differensial diagnostika masalalari bayon etiladi.Maqolada kasallikning erta aniqlash usullari,zamonaviy instrumental tekshiruv metodlari hamda differensial diagnostika masalalari bayon etiladi.Shuningdek,homiladorlik davrida varikoz kasalligining patogenez mexanizmlari,gemodinamik o’zgarishlar va vena klapan aparatining funksional yetishmovchiligi ilmiy asosda tahlil qilinadi. Kasallikning rivojlanish bosqichlari, klinik og‘irlik darajasi hamda asoratlari, xususan, tromboflebit va chuqur venalar trombozi xavfi alohida ko‘rib chiqiladi. Profilaktik choralar sifatida kompression terapiya, to‘g‘ri ovqatlanish, vazn nazorati va jismoniy faollikning ahamiyati yoritiladi. Bundan tashqari, homilador ayollarda dori vositalarini qo‘llashning xavfsizlik mezonlari, individual yondashuv tamoyillari hamda tug‘ruqdan keyingi davrda kasallikning regressiyasi yoki progressiyasi masalalari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari homiladorlik davrida varikoz kasalligini erta aniqlash, samarali davolash va og‘ir asoratlarning oldini olishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.