VENOSTRANBOZDA UZI TEKSHIRUVI IMKONIYATLARI - Rakhmonova.G.E , Bozorboyeva. F.M , Normamatov.A.SH (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada venoz tromboz kasalligida ultratovush (UZ) tekshiruvi imkoniyatlari, uning ahamiyati hamda diagnostikadagi o‘rni yoritilgan. Tadqiqotda noinvaziv diagnostika usuli sifatida ultratovush tekshiruvining turli ko‘rinishlari – dopplerografiya, dupleks va tripleks skanerlash usullari ko‘rib chiqiladi. Ushbu usullar yordamida qon tomirlarining holati, tromb mavjudligi, uning joylashuvi va qon oqimining buzilish darajasini aniqlash mumkin. Ultratovush tekshiruvi invaziv usullarga nisbatan xavfsiz, tezkor va yuqori aniqlikka ega bo‘lib, venoz trombozni erta bosqichda aniqlash imkonini beradi. Shu bilan birga, kasallikning og‘ir asoratlari, jumladan o‘pka arteriyasi tromboemboliyasini oldini olishda muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot natijalari ultratovush diagnostikasining klinik samaradorligini ko‘rsatadi va uni keng qo‘llash zarurligini asoslaydi. Biroq bemorning individual xususiyatlari, trombning joylashuvi, kasallik bosqichi hamda tekshiruv uskunalarining sifati diagnostika aniqligiga ta’sir ko‘rsatishi mumkin. Shunga qaramay, ultratovush tekshiruvi venoz trombozni aniqlash va monitoring qilishda eng muhim usullardan biri hisoblanadi.