YURAK KASALLIKLARIDA INVAZIV VA NOINVAZIV DIAGNOSTIKA USULLARINING QIYOSIY TAHLILI - Rakhmonova.G.E; Bozorboyeva. F.M; Kobiljonova.M.M (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bu maqolada yurakni qon tomir kasaliklarini tashxis qoyish usullari ularni ahamyati noinvaziv va invaziv diagnostika usularini ko’rish mumkin. Tatqiqotda noinvaziv usullardan – elektrokardiografiya, exokardiografiya, holter monitoring kabi usullarni ko’rish mumkin. Invaziv usullardan esa koronar angiografiya va yurak kateterizatsiyasi usulari batafsil yoritilgan. Diagnostika usullarning ahamiyati ularni tashxis qo’yishdagi o’rni va samaradorligini ko’rish mumkun. Miya infarkti yoki perkutan koronar aralashuvlar tarixi bo‘lgan bemorlarda obstruktiv ishemiya kasalliklarini aniqlash uchun invaziv bo‘lmagan vizualizatsiya usullarining diagnostik samaradorligi to‘liq baholanmagan. Ushbu meta-tahlil koronar KT-angiografiya, KT-perfuziya kombinatsiyasi, kardiologik MRT va KT ning invaziv standartlar bilan taqqoslaganda diagnostik qiymatini baholaydi. Bundan tashqari tug'ma yurak nuqsonlarini, masalan, o'pkalararo devordagi nuqsonlar ni minimal invaziv jarrohlik usullari bilan tuzatishga yordam berdi va hozirda diagnostika jarayoni pulsoksimetriya kabi an'anaviy bo'lmagan usullar yordamida amalga oshirilishi mumkin. Bu o'z navbatida, operatsiyadan keyingi asoratlar darajasini kamaytirish bilan klinik natijalarni yaxshiladi. Biroq o'pkalararo devordagi nuqsonlar turlari, bemorning yoshi, birga keluvchi kasalliklar va yopiqlik uskunalariga kirish farqlari jarrohlik takomillashuvining samaradorligini cheklashi mumkin. Bu usullar ko’plab yurak kasaliklarni oldini olish, tahlil qilishda yordam beradi.