PROSTATIT. SABABLARI, TURLARI, KLINIK KO’RINISHLARI VA DAVOLASH YONDASHUVI - Rakhmonova.G.E; Bozorboyeva.F.M; Namozboyev.T.N (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada prostatit kasalligining diagnostikasi, klinik belgilari va zamonaviy tekshiruv usullari keng yoritiladi. Prostatit erkaklarda keng tarqalgan urologik kasalliklardan biri bo‘lib, o‘tkir va surunkali shakllarda uchraydi. Kasallikni erta aniqlash va to‘g‘ri diagnostika qilish samarali davolash uchun muhim ahamiyatga ega. Maqolada laborator va instrumental tekshiruvlar, differensial diagnostika hamda zamonaviy tashxis qo‘yish mezonlari bayon etilgan.Miya infarkti yoki perkutan koronar aralashuvlar tarixi bo‘lgan bemorlarda obstruktiv ishemiya kasalliklarini aniqlash uchun invaziv bo‘lmagan vizualizatsiya usullarining diagnostik samaradorligi to‘liq baholanmagan. Ushbu meta-tahlil koronar KT-angiografiya, KT-perfuziya kombinatsiyasi, kardiologik MRT va KT ning invaziv standartlar bilan taqqoslaganda diagnostik qiymatini baholaydi. Bundan tashqari tug'ma yurak nuqsonlarini, masalan, o'pkalararo devordagi nuqsonlar ni minimal invaziv jarrohlik usullari bilan tuzatishga yordam berdi va hozirda diagnostika jarayoni pulsoksimetriya kabi an'anaviy bo'lmagan usullar yordamida amalga oshirilishi mumkin. Bu o'z navbatida, operatsiyadan keyingi asoratlar darajasini kamaytirish bilan klinik natijalarni yaxshiladi. Biroq o'pkalararo devordagi nuqsonlar turlari, bemorning yoshi, birga keluvchi kasalliklar va yopiqlik uskunalariga kirish farqlari jarrohlik takomillashuvining samaradorligini cheklashi mumkin. Bu usullar ko’plab yurak kasaliklarni oldini olish, tahlil qilishda yordam beradi.