O‘ZBEKISTONDA NOTARIF TO‘SIQLARNI QISQARTIRISH VA TEXNIK JIHATDAN TARTIBGA SOLISHNI ISLOH QILISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI - Jumaboyev Ixtiyor Solijon oʻgʻli; Alimuhammedov Shuxrat Rixsibayevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasida tashqi savdoni tartibga solishda muhim o‘rin tutuvchi notarif to‘siqlar va texnik jihatdan tartibga solish tizimini isloh qilish masalalari tahlil qilingan. Xususan, litsenziyalash, kvotalash, sertifikatlashtirish, sanitariya va fitosanitariya nazorati kabi mexanizmlarning amaldagi holati hamda ularning tashqi savdo samaradorligiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, Jahon savdo tashkiloti talablariga muvofiq ravishda notarif cheklovlarni qisqartirish, “yagona darcha” tizimini joriy etish, raqamlashtirish jarayonlarini kengaytirish va texnik reglamentlarni xalqaro standartlarga moslashtirishning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari mamlakatning eksport salohiyatini oshirish, investitsiya muhitini yaxshilash va xalqaro savdo tizimiga integratsiyalashuvni jadallashtirishga xizmat qiladi.