СЎФИ ОЛЛОЁР ИЖОДИДА ТАСАВВУФИЙ ВА АХЛОҚИЙ ҒОЯЛАР - Насруллаев Жавоҳир Жасур ўғли (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ушбу мақола ўзбек мумтоз адабиёти ва тасаввуф тарихининг йирик намоёндаси бўлган Сўфи Оллоёрнинг ҳаёти, ижодий мероси, хусусан, «Сабот ул-ожизин» асарининг таҳлили, шунингдек, унинг тасаввуфий ва ахлоқий ғояларининг илмий талқини бағишланган. Тадқиқотда муаллифнинг ҳаёти, асарлари, «Сабот ул-ожизин»нинг бадиий-қурилиш хусусиятлари, тасаввуфий қарашлари, ахлоқий тарбия ва комил инсон ғояси таҳлил қилинади. Илмий тадқиқот натижалари шуни кўрсатадики, Сўфи Оллоёр ўзбек адабиётида диний-тасаввуфий қарашларни бадиий-ташвиқий йўсинда давом эттирган, комил инсон тарбиясига қаратилган ўзига хос педагогик ғоялар илгари сурган мутафаккир шоирдир.