Arb-med-arb tartib-taomilida bir shaxsning hakam va vositachi sifatida ishtirok etishining afzalliklari va kamchiliklari. - Isayeva Sevinch Oybek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bugungi kunda nizolarni hal qilishning ilg'or usullaridan biri bu arbitraj-mediatsiya-arbitraj protsedurasi (bundan buyon matnda arb-med-arb deb yuritiladi), bu nizolarni hal qilishning gibrid shakli bo'lib, nizoni tinch yo'l bilan hal qilish imkoniyatini va qaror qabul qilish uchun huquqiy javobgarlikni birlashtiradi., arbitraj samaradorligi va mediatsiyaning maxfiyligi. Hozirgi vaqtda milliy qonun va tartib-qoidalarda, shu jumladan o'zbek, huquqiy baza va uni amalga oshirishning amaliy vositalari shakllanish bosqichida, Singapur xalqaro arbitraj markazi (SIAC) va Singapur mediatsiya markazi (SIMC) kabi jahon institutlari ushbu protsedura uchun muvaffaqiyatli dasturlarni ishlab chiqishga muvaffaq bo'lishdi.yuritiladi), bu nizolarni hal qilishning gibrid shakli bo'lib, nizoni tinch yo'l bilan hal qilish imkoniyatini va qaror qabul qilish uchun huquqiy javobgarlikni birlashtiradi., arbitraj samaradorligi va mediatsiyaning maxfiyligi. Hozirgi vaqtda milliy qonun va tartib-qoidalarda, shu jumladan o'zbek, huquqiy baza va uni amalga oshirishning amaliy vositalari shakllanish bosqichida, Singapur xalqaro arbitraj markazi (SIAC) va Singapur mediatsiya markazi (SIMC) kabi jahon institutlari ushbu protsedura uchun muvaffaqiyatli dasturlarni ishlab chiqishga muvaffaq bo'lishdi.