BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARINING OʻQUV-BILISH FAOLLIGINI OSHIRISH METODIKALARI - Ametova Shaxribanu (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Maqolada boshlangʻich sinf oʻquvchilarining oʻquv-bilish faolligini oshirishning ilmiy-metodik asoslari va samarali yondashuvlari tahlil qilinadi. Zamonaviy taʼlim sharoitida bolaning kognitiv jarayonlarini faollashtirish, mustaqil fikrlash va motivatsiyasini shakllantirish masalasi pedagogika va psixologiyaning dolzarb muammolaridan biri sifatida koʻrib chiqiladi. L.S. Vygotskiy, A.N. Leontyev va J. Piagetning nazariyalariga asoslanib, yaqin rivojlanish zonasi, faoliyat nazariyasi va konkret operatsional bosqich tamoyillari asosida didaktik oʻyinlar, muammoli vaziyatlar yaratish, integrativ loyihalar, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari va differensiallashtirilgan yondashuvlarning samaradorligi ochib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni koʻrsatadiki, ushbu metodikalar oʻquvchilarning oʻzlashtirish darajasini oshirish, metakognitiv koʻnikmalarini rivojlantirish va ichki motivatsiyasini kuchaytirishga xizmat qiladi. Maqola oʻqituvchilarning professional kompetensiyasini oshirish va boshlangʻich taʼlim sifatini yaxshilash boʻyicha amaliy tavsiyalar beradi. Natijada, oʻquv-bilish faolligini oshirish zamonaviy taʼlimning strategik yoʻnalishi sifatida baholanadi.