MOLIYAVIY BOZORDA ISTE’MOLCHILAR HIMOYASI VA RAQOBAT QONUNCHILIGI O‘RTASIDAGI MUVOZANAT: NAZARIY ASOSLAR, XALQARO TAJRIBA VA O‘ZBEKISTON SHAROITIGA TATBIQ IMKONIYATLARI - Xolbo‘tayeva Umida Baxtiyor qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu tadqiqot ishida moliyaviy bozorda iste’molchilar himoyasi va raqobat qonunchiligi o‘rtasidagi muvozanat masalalari o‘rganiladi. Moliya bozori, iqtisodiy rivojlanish va ijtimoiy barqarorlik uchun muhim ahamiyatga ega bo‘lib, iste’molchilarni himoya qilish va sog‘lom raqobat muhitini yaratish o‘rtasidagi muvozanatni ta'minlash zarurati dolzarb hisoblanadi. Nazariy asoslar sifatida iste’molchilar huquqlari, raqobat qonunchiligi va ularning o‘zaro bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Xalqaro tajriba, rivojlangan mamlakatlardagi moliyaviy bozorlarning tartibga solinishi va iste’molchilarni himoya qilish mexanizmlari tahlil qilinadi. O‘zbekiston sharoitida esa moliyaviy bozorni rivojlantirish, iste’molchilar huquqlarini ta'minlash va raqobatni oshirish uchun mavjud imkoniyatlar va muammolar aniqlanadi. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston moliyaviy bozorini yanada rivojlantirish, iste’molchilarning huquqlarini himoya qilish va sog‘lom raqobat muhitini yaratish bo‘yicha takliflar ishlab chiqishga yordam beradi. Shuningdek, ushbu ish moliyaviy qonunchilikni takomillashtirish va iqtisodiy barqarorlikni ta'minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.