Psevdotasodifiy sonlar generatorini (PRNG) tekshirish va tahlil qilish - RASHIDOVA OYDINOY JO‘RABEK QIZI; MAXMUDOV ABDUAZIM MUZAFFAR O‘G‘LI (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada psevdotasodifiy sonlar generatorining (PRNG) ishlash samaradorligi va statistik xususiyatlari tahlil qilindi. Tadqiqot davomida Python dasturlash tilining `random` moduli yordamida sonlar generatsiya qilindi. Olingan natijalar asosida sonlarning takrorlanish chastotasi, taqsimotning bir tekisligi hamda generatorning amaliy ishonchliligi baholandi. Tahlil natijalari PRNG tomonidan yaratilgan qiymatlar nazariy ehtimollik qonunlariga mos ravishda deyarli teng taqsimlanganini ko‘rsatdi. Tadqiqot psevdotasodifiy sonlar generatorlarining statistik modellashtirish va dasturiy simulyatsiyalarda samarali qo‘llanilishini tasdiqlaydi.