Parallel koʻchirish tushunchasi va Levi-Chivita bogʻlanishi - Saliyeva Sevara Ma’mirbek qizi; Qurbonaliyeva Naziraxon Usmonali qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada differensial geometriyaning muhim tushunchalari -parallel ko’chirish va Levi–Chivita bog’lanishi chuqur nazariy jihatdan tahlil qilinadi. Parallel ko’chirish yordamida egri fazoda vektorlarning harakati o’rganilib, uning kovariant hosila orqali matematik ifodasi keltiriladi. Shuningdek, Riman fazosida yagona tabiiy bog’lanish hisoblangan Levi–Chivita bog’lanishining asosiy xossalari, Christoffel simvollari, geodezik chiziqlar hamda egrilik tushunchalari keng yoritiladi.