KOORDINATA TIZIMLARINING O`ZGARISHI VA TENZORLAR - Saliyeva Sevara Ma’mirbek qizi; Mo`ydinova Xadichaxon Ma’rufjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur mavzu doirasida vektor va tenzor miqdorlarning bir koordinata tizimidan boshqasiga o`tishdagi transformatsiya qonuniyatlari o`rganiladi. Asosiy e’tibor skalyar, vektor va yuqori tartibli tenzorlarning kovariant hamda kontravariant tarkibiy qismlariga, shuningdek, bazis vektorlarining o`zgarishiga qaratilgan. Tenzorlar - bu nafaqat sonlar to`plami, balki koordinatalar almashganda ma’lum bir chiziqli qonuniyatiga bo`ysunuvchi geometrik ob’ektlar ekanligi asoslab beriladi. Bu tushunchalar nazariy mexanika, nisbiylik nazariyasi va tutsh muhitlar mexanikasining fundamental asosi hisoblanadi.