Maktab Psixologining Oʻsmir Oʻquvchilarning Ota-Onalari Bilan Samarali Faoliyat Yuritishi Omillari - Saitqulova Iroda Baxtiyor qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Maqolada oʻsmirlik davri psixologik xususiyatlari hamda bu davrda oʻquvchilarning oilaviy munosabatlarining muhimligi tahlil qilinadi. Shuningdek, maktab psixologining oʻsmir oʻquvchilarning ota-onalari bilan samarali hamkorlik oʻrnatishining nazariy va amaliy jihatlari koʻrib chiqiladi. Ota-onalar bilan ish olib borishning turli shakllari (maslahatlar, treninglar, ota-onalar yigʻilishlari, seminarlar) va ularning samaradorligini oshirish yoʻllari haqida soʻz yuritiladi. Maqolada ota-onalar bilan samarali muloqot oʻrnatish uchun psixologlar tomonidan qoʻllanilishi mumkin boʻlgan uslublar, tavsiyalar va diagnostik vositalar haqida maʼlumot beriladi. Tadqiqot oʻsmirlarning ijtimoiy-psixologik rivojlanishida oila va maktabning hamkorlikdagi rolini kuchaytirishga qaratilgan boʻlib, maktab psixologlari, ota-onalar va pedagoglar uchun foydali boʻlishi kutilmoqda.