MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARNING KOGNITIV RIVOJLANISHIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING O‘RNI VA SAMARADORLIGI - Xolmurodov Shuxrat Oqboyevich; Fayzullayeva Kamola Zuxriddin qizi; Usmanova Muhayyo Shaymardonovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning kognitiv rivojlanishida raqamli texnologiyalarning tutgan o‘rni va ularning real samarasi yoritiladi. Bugungi kunda ta’lim muhitining raqamli vositalar bilan boyib borishi bolalarning fikrlash jarayonlariga bevosita ta’sir qilmoqda. Ayniqsa, vizual va interaktiv materiallar orqali berilgan ma’lumotlar diqqatni ushlab turish, xotirani mustahkamlash va idrokni faollashtirishga xizmat qilayotgani kuzatiladi. Maqolada raqamli vositalar yordamida bolalarda mustaqil fikrlash, muammoli vaziyatlarga yechim topish va bilimni faol o‘zlashtirish jarayonlari qanday shakllanayotgani misollar orqali ochib beriladi. Shu bilan bir qatorda, sun’iy intellekt elementlari mavjud bo‘lgan dasturlar orqali individual yondashuvni tashkil etish imkoniyatlari ham ko‘rib chiqiladi. Bunday tizimlar bolaning o‘ziga xos xususiyatlarini hisobga olgan holda ta’lim jarayonini moslashtira olishi bilan ahamiyatlidir. Raqamli texnologiyalardan foydalanish har doim ham bir xil natija bermaydi. Ularning ta’siri ko‘p jihatdan qanday qo‘llanilishiga bog‘liq. Shu sababli maqolada texnologiyalardan foydalanishda muvozanatni saqlash, ularni pedagogik maqsadga mos holda tanlash masalalariga ham e’tibor qaratilgan.