ВЛИЯНИЕ pH ПОЛОСТИ РТА НА ЗАБОЛЕВАНИЯ ЗУБОВ У ДЕТЕЙ С ХРОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ ПОЧЕК - Угилой Хасановна Хатамова (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bolalarda surunkali buyrak kasalligi (SBK) og'iz bo'shlig'i salomatligiga ta'sir qiluvchi tizimli metabolik kasalliklar bilan birga keladi. Asosiy omillardan biri bu so'lak kislota-ishqor balansining (pH) o'zgarishi bo'lib, bu tish kariesi, periodontal kasallik va emal shikastlanishlarining rivojlanishiga sezilarli ta'sir ko'rsatadi. Ushbu maqolada pH o'zgarishlarining mexanizmlari, ularning tish patologiyasiga ta'siri va oldini olishga zamonaviy yondashuvlar ko'rib chiqiladi.