O‘zbekiston mehmonxona sanoatida raqamli transformatsiya: sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar asosida boshqaruvni takomillashtirish - Tursunov Doniyorbek; Mirhamidova Gulibonu. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqola O‘zbekiston mehmonxona tizimida boshqaruv faoliyatini takomillashtirishda zamonaviy raqamli texnologiyalar, xususan sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar tahlilining imkoniyatlarini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotda soha rivojiga to‘sqinlik qilayotgan muhim omillar - mijozlar talabini chuqur anglashdagi muammolar, resurslardan oqilona foydalanilmasligi, marketing faoliyatining yetarli darajada samarali yo‘lga qo‘yilmagani hamda global raqobat sharoitidagi bosimlar alohida ko‘rib chiqilgan. Ishda sun’iy intellekt asosidagi yechimlarning mehmonlarga xizmat ko‘rsatishda individual yondashuvni shakllantirish, narxlarni moslashuvchan boshqarish, raqamli yordamchilar orqali xizmat tezkorligini oshirish hamda kelajakdagi talabni aniqlashdagi roli ochib berilgan. Shu bilan bir qatorda, katta hajmdagi ma’lumotlarni qayta ishlash orqali iste’molchilar xatti-harakatini tahlil qilish, reklama va marketing strategiyalarini aniqroq yo‘naltirish hamda xizmat sifatini yaxshilash imkoniyatlari asoslangan. Tadqiqot natijalari O‘zbekiston sharoitida ushbu texnologiyalarni joriy etish uchun mavjud shart-sharoitlar, davlat tomonidan qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari va xorijiy tajribalarni moslashtirish yo‘llarini ham qamrab oladi. Yakunda, raqamli boshqaruv yondashuvlarini keng qo‘llash turizm va mehmonxona xizmatlari bozorida milliy raqobatbardoshlikni mustahkamlashga xizmat qilishi ta’kidlanadi.