O‘ZBEK IZOHLI LUG‘ATLARIDA QISHLOQ XO‘JALIGI TERMINLARI TAVSIFI - Bo‘riyev Jamshid Xudoyberdiyevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilining izohli lug‘atlarida qishloq xo‘jaligi sohasiga oid terminlarning aks etish xususiyatlari kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotda terminlarning leksik tasnifi, etimologik kelib chiqishi hamda ularning lug‘atlarda berilish prinsiplari ilmiy-nazariy jihatdan yoritilgan. Shuningdek, qishloq xo‘jaligi terminlarining o‘zbek tiliga kirib kelish manbalari, ularning milliy va xalqaro terminologik tizim bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Terminologik birliklarning izohli lug‘atlardagi ifodalanish darajasi, ularning semantik aniqligi va tizimliligi masalalari ham alohida e’tibor markazida bo‘ladi. Tadqiqot davomida zamonaviy lingvistika, xususan, korpus lingvistikasi va terminologik tezauruslar asosida terminlarni tavsiflashning yangi yondashuvlari tahlil qilinadi. Natijada, qishloq xo‘jaligi terminlarini lug‘atlarda mukammal aks ettirish, ularning standartlashuvi va ilmiy muomaladagi o‘rnini mustahkamlash bo‘yicha ilmiy xulosalar ishlab chiqiladi.