O‘ZBEKISTONDА ISLОM INSTITUTLАRINING DЕMОNTАJI (1917–1930 уу.) - Islomov Jamshid G'iyos o'g'li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada 1917 yildan 1930 yilgacha bo‘lgan davrda O‘zbekistonda islom institutlarining demontaji jarayoni tahlil qilinadi. Muallif sovet hokimiyati o‘rnatilishi bilan bog‘liq siyosiy va ijtimoiy o‘zgarishlarning diniy muassasalarga ta'sirini o‘rganib, madaniy va diniy hayotdagi tub burilishlarni yoritadi. Islom maktablari, mahalla va madrasalar faoliyatining cheklanishi, diniy ma'rifatning zaiflashuvi, hamda din va davlat munosabatlaridagi o‘zgarishlar atroflicha tadqiq etiladi. Maqola tarixiy manbalar, arxiv hujjatlari va ilg‘or tadqiqotlar asosida yozilgan bo‘lib, O‘zbekistonda sovet davrida diniy institutlarning buzilishi jarayonlarini chuqur anglashga xizmat qiladi.