SОVЕT DАVRIDА ISLОMNING SОVЕT MАFKURАSI BILАN TО‘QNАSHUVI VА MUSTАQILLIK DАVRIGА TА’SIRI. - Islomov Jamshid G'iyos o'g'li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Sovet davrida islom dini bilan Sovet mafkurasi o‘rtasidagi to‘qnashuv, shuningdek, bu munosabatlarning mustaqillik davridagi ijtimoiy va siyosiy rivojlanishga ta'siri tahlil qilinadi. Sovet davrida diniy erkinliklar cheklangan, islom dini davlat mafkurasiga qarshi ravishda pasayishi kuzatilgan. Shu bilan birga, mustaqillik yillarida islom dini qayta uyg‘onib, milliy va madaniy o‘zlikni ifodalash vositasiga aylangan. Maqola tarixiy manbalar va zamonaviy tahlil natijalari asosida Sovet mafkurasi va islom o‘rtasidagi munosabatlarning murakkabligini ko‘rsatadi hamda mustaqillik davrida siyosiy va ijtimoiy jarayonlarga bo‘lgan ta’sirini o‘rganadi.