GLOBALLASHGAN DUNYODA TEMIR YO’L TRANSPORTINING AHAMIYATI (O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI MISOLIDA). - Jumayev Toxir Komil o'g'li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bugungi globallashgan dunyoda temir yo'l transporti mamlakatlarning iqtisodiy rivojlanishi va integratsiyasida muhim rol o'ynaydi. O'zbekiston Respublikasi misolida bu transport tizimining ahamiyati, uning xalqaro savdo va logistika tizimidagi roli, shuningdek, regional integratsiyani ta'minlashdagi o'rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda temir yo'l transportining samaradorligini oshirish uchun amalga oshirilayotgan islohotlar hamda investitsiya loyihalari ko'rib chiqiladi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, temir yo'l infratuzilmasining rivojlanishi O'zbekistonning global transport tizimiga muvaffaqiyatli integratsiyasini ta'minlash uchun asosiy omil hisoblanadi.