TARIXIY XOTIRA VA ADABIY TASVIR: O‘QUVCHI-YOSHLARDA TARIXIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISH USULLARI - Abdijabborova Shahrizoda Bahromovna; Abduraxmonova Madina Norbek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu ilmiy maqola tarix va adabiyot fanlarini integratsiyalashgan holda o‘qitish orqali o‘quvchilarning tarixiy tafakkur, tanqidiy fikrlash va ijodiy qobiliyatlarini shakllantirish masalasiga bag‘ishlangan. Tadqiqotda zamonaviy ta’lim sharoitida fanlararo bog‘lanishlardan samarali foydalangan holda “StoryHistory” nomli interfaol onlayn platformani joriy etish usullari tahli qilinadi. Platforma yordamida o‘quvchilar tarixiy voqealarni badiiy asarlar orqali chuqurroq anglash, tarixiy shaxslar obrazlarini qiyosiy o‘rganish, virtual sahnalashtirish va muhokamalarda faol ishtirok etish imkoniyatiga ega bo‘ladilar. Tadqiqot metodologiyasi sifatida adabiy manbalar tahlili, qiyosiy tahlil, pedagogik kuzatuv, kontent-tahlil va tajriba usullari qo‘llangan “StoryHistory” platformasi o‘quvchilarning darslarga bo‘lgan qiziqishini oshirib, ularni faol muloqotga undaydi, shu bilan birga raqamli ko‘nikmalarni ham rivojlantiradi.