"SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA LOYIHALARNI BOSHQARISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH: AI YORDAMIDA RISKLARNI BAHOLASH VA LOYIHA MONITORINGI TIZIMLARI TAHLILI" - Abdumuminova Muhayyo Samadillayevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada sun'iy intellekt texnologiyalari asosida loyihalarni boshqarish samaradorligini oshirishning zamonaviy usullari va yondashuvlari tadqiq etilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi — AI yordamida risklarni baholash va loyiha monitoringi tizimlarini tahlil qilish hamda O'zbekiston sharoitida ushbu tizimlarni joriy etish bo'yicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqotda statistik tahlil, ekonometrik modellashtirish, qiyosiy tahlil va simulyatsiya usullaridan foydalanilgan. Olingan natijalar shuni ko'rsatdiki, sun'iy intellektga asoslangan monitoring tizimlari loyiha risklarini aniqlash aniqligini va boshqaruv qarorlarining samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Maqolada O'zbekistonda AI asosida loyiha boshqaruvi tizimlarini rivojlantirish bo'yicha amaliy tavsiyalar keltirilgan.