“NETAY” QISSASIDA AYOL TAQDIRI VA HUQUQIY MUAMMOLAR TALQINI - Abdixoliqova Ruxshona (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandalaridan biri -Gʻafur Gʻulomning Netay qissasi asosida jamiyatda ayolning o‘rni, uning huquqlari, ijtimoiy bosim va adolatsizlik masalalari tahlil qilinadi. Asarda tasvirlangan voqealar orqali o‘tmish davr muammolari bugungi kun bilan qiyoslanib, ayniqsa ayollar huquqlarining buzilishi, majburiy qarorlar, tengsizlik kabi dolzarb masalalar yoritiladi. Muallif badiiy vositalar orqali nafaqat bir qahramon taqdirini, balki butun jamiyatdagi tizimli muammolarni ochib beradi. Qissadagi Netay obrazi ayol erkinligi, inson huquqlari, jamiyatdagi stereotiplar va ijtimoiy bosim masalalarini ochib beruvchi umumlashgan obraz sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada asarda ko‘tarilgan muammolar zamonaviy huquqiy va ijtimoiy nuqtai nazardan ham baholanadi.