Chaqaloqlarning rivojlanishida qalqonsimon oldi bezining ahamiyati va homila davridagi rivojlanish hamda bir yoshgacha bo‘lgan davrda suyaklanish va kalsiyning o‘rni - Xamidullayeva Adolatxon (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu tezisda chaqaloqlarning erta postnatal ontogenez davrida qalqonsimon oldi bezi (glandula parathyreoidea) faoliyati va kalsiy mikroelementining o‘zaro bog‘liqlikdagi ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Homila davrida parathormon sintezi va kalsiy almashinuvining shakllanish bosqichlari, tug‘ilgandan so‘ng dastlabki bir yil mobaynida suyak to‘qimasining osteogenez jarayonlari yoritilgan. Kalsiy yetishmovchiligining chaqaloq organizmiga ta’siri, xususan suyaklanish jarayonlarining kechikishidagi roli hamda mazkur elementning D vitamini bilan sinergik ta’siri masalalari ko‘rib chiqilgan.