HARAKATLI O‘YINLAR ORQALI MAKTAB YOSHIDAGI O‘QUVCHILARDA JISMONIY SIFATLARNI RIVOJLANTIRISH - Shodiyev Akbar (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada yosh kurashchilarning jismoniy sifatlarini harakatli o‘yinlar yordamida rivojlantirish bo‘yicha olib borilgan ilmiy-tahliliy ishlar bayoni keltirilgan. Harakatli o‘yinlar mazmun jihatidan sport o‘yinlaridan tubdan farq qilishi, shuningdek, sport o‘yinlariga xos maxsus tayyorgarlik, aniq musobaka qoidalari, sport kiyimi, o‘yin muddati, maydon o‘lchami va ishtirokchilar tarkibi kabi me’yoriy omillar mavjudligi ta’kidlab o‘tilgan. Zamonaviy kurashda yuqori natijalarga erishish faqatgina yaxshi rivojlangan jismoniy sifatlar evaziga mumkin. Ayniqsa chidamkorlik sifati, jumladan o‘yin chidamkorligi va sakrash chidamkorligi muhim ahamiyat kasb etadi. Jeleznyak Yu.D. fikriga ko‘ra, voleybolchilarda