LEYKEMIYA: PATOGENEZI, KLINIK XUSUSIYATLARI, DIAGNOSTIKASI VA ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI - Tojiddinov Mirzoulug'bek Avazbek og'li; Karimova Mubinaxon Toxirjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada leykemiyaning patogenezi, klinik xususiyatlari, diagnostikasi va zamonaviy davolash usullari haqida ilmiy adabiyotlar asosida ma’lumot berildi. Leykemiya suyak iligida qon hosil qiluvchi hujayralarning genetik o‘zgarishlari bilan bog‘liq bo‘lib, normal gemopoez jarayonining buzilishiga olib keladi. Kasallik rivojlanishida mutatsiyalar, rivojlanishning izdan chiqishi hamda patologik hujayralarning nazoratsiz ko‘payishi muhim o‘rin tutadi. Maqolada leykemiyaning asosiy turlari, klinik belgilari hamda laborator va molekulyar diagnostika imkoniyatlari yoritildi. Shuningdek, kimyoterapiya, maqsadli terapiya, immunoterapiya va gematopoetik ildiz hujayra transplantatsiyasi kabi davolash yondashuvlari ko‘rib chiqildi. Leykemiyani erta aniqlash va kompleks davolash kasallik prognozini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega.