Iogan Sebastiyax Bax Tokkata va fuga re minor Organ uchun - Abdullayev N.A (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Tadqiqot obyekti – I.S. Baxning Toccata (fuga bilan) re minor BWV 565 asari. Maqolada uning yaratilish tarixi bayon qilinadi; asarning haqiqiyligi masalasi ko‘tarilgan. Shuningdek, Bax ushbu Toccata (fuga bilan) re minor asarini yaratishi mumkin bo‘lgan tarixiy organlar va barokko davriga oid organ musiqasi uslubiy an’analari ko‘rib chiqilgan.Shuningdek, maqolada Georg Muffatning «Apparatus musico-organisticus» to‘plamidagi Toccata prima re minor asari tahlil qilingan, u Bax uchun Toccata (fuga bilan) re minor BWV 565 asarini yaratishda ijodiy ilhom manbai bo‘lishi mumkinligi ko‘rsatib o‘tilgan.