BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINI TABIAT BILAN TANISHTIRISH, DASTLABKI TABIATSHUNOSLIK BILIMLARINI BERISHNING PEDAGOGIK USULLARI. - Ummatqulova Adashoy Baxtiyor qizi.; Xursanova Mohinur Abdujabbor qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarini tabiat bilan tanishtirishning maqsad va vazifalari, tanishtirish jarayoni hamda uning ta’lim-tarbiyaviy ahamiyati bilan birgalikda tabiatshunoslikning dastlabki tushunchalarini shakllantirishda qo‘llaniladigan zamonaviy pedagogik yondashuvlar keng qamrovda izchil yoritiladi. Tabiat haqidagi bilimlar o‘quvchilarning idrok, tafakkur, nutq, mustaqil va mantiqiy fikrlash va ekologik madaniyatini rivojlantirishda hamda kelgusi hayotida muhim omil ekanligi ilmiy asoslar bilan ko‘rsatib beriladi. Boshlang‘ich ta’limda tabiatshunoslikni o‘qitishning psixologik hamda pedagogik asoslari, yosh xususiyatlariga mos metodlar va media vositalarining tanlanishi, o‘quvchilarning atrof-muhit bilan bevosita muloqoti orqali faol ta’lim jarayonini tashkil etish usullari yoritiladi. Shuningdek, tabiiy obyektlar bilan ishlash, ekologik kuzatuvlar yuritish va oddiy ilmiy izlanishlarni tashkil qilish orqali o‘quvchilarda ekologik mas’uliyat, tabiatga ehtiyotkorlik va amaliy ko‘nikmalarni shakllantirish tahlil qilinadi.Maqolada keltirilgan metodik taklif va tavsiyalar o‘qituvchilarga boshlang‘ich sinf tabiatshunosligi darslarini mazmunan boyitish, o‘quvchilarning qiziqishini oshirish, ularni faol tadqiqotchiga aylantirish hamda tabiatni chuqur anglashga yo‘naltirilgan ta’lim jarayonini samarali tashkil etish atrof-muhitga ehtiyotkorona munosabatda bo‘lishga xizmat qiladi.