Raqamli to‘lov tizimlarining iqtisodiy faoliyatga ta’siri : empirik tahlil - Egamov Bekzod; Najmiddinov Firdavs Nuriddinovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekistonda 2021–2025-yillarda mobil to‘lovlar, QR-kod orqali to‘lovlar, internet-banking, elektron hamyonlar va avtomatlashtirilgan kassa tizimlaridan iborat raqamli to‘lov tizimlarining iqtisodiy faoliyatga ta’siri tahlil qilinadi. Asosiy ko‘rsatkichlar – chakana savdo hajmi, bank sektori rentabelligi (sof daromad), soliq tushumlari va ishsizlik darajasi bo‘yicha yillik statistik ma’lumotlar (2021–2023) keltirilgan. Empirik baholash Jahon banki, Markaziy bank, Davlat statistika qo‘mitasi hamda boshqa nufuzli manbalarga tayangan holda amalga oshirildi. Tahlil raqamli to‘lov tizimlarining kengayishi retail savdoning o‘sishiga, banklar daromadlarining oshishiga, soliqlarni yig‘ishda yaxshilanishga va bandlik darajasining ko‘tarilishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatayotganini koʻrsatadi.