KO‘KRAK BEZI SARATONINI ERTA ANIQLASHDA MULTIPARAMETRIK UTTNING AHAMIYATI - Ma’rufjonova Nozimaxon; Azimova Gulcharos; Farmonova Malika (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ko‘krak bezi saratonini erta aniqlashda ultratovush tekshiruvi keng qo‘llanadigan, tezkor va nisbatan arzon diagnostik usul hisoblanadi. Biroq oddiy B rejimdagi UTT tasvirlari ko‘pincha yuqori sezgirlik berishi bilan birga, ayrim klinik vaziyatlarda o‘ziga xoslikning pastligi sabab ortiqcha biopsiyalar, keraksiz tashvish va resurs sarfini keltirib chiqarishi mumkin. Shu bois so‘nggi yillarda multiparametrik UTT yondashuvi, ya’ni bir tekshiruv doirasida bir nechta ultratovush parametrlarini birlashtirib baholash konsepsiyasi kuchaymoqda. Bunda B rejim morfologik belgilari, Doppler usullari orqali tomirlanish xususiyatlari, elastografiya orqali to‘qima qattiqligi va kontrastli UTT orqali mikroperfuziya dinamikasi bir butun klinik qaror qabul qilish tizimiga integratsiya qilinadi. Maqolada multiparametrik UTTning diagnostik mantiqi, BI-RADS tamoyillariga mos baholash imkoniyatlari, erta bosqichdagi o‘smalarni aniqlashga qo‘shadigan hissasi, shuningdek operatorga bog‘liqlik, standartlashuv, sifat nazorati va amaliyotga joriy etish masalalari yoritiladi.