BADIIY MATNDA TAZYIQ, HAQQORAT VA PROVOKATSIYANI ANIQLASH - Kadirova Zaynura Zaynidinovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Badiiy matnlarda tazyiq, haqqorat va provokatsiyani aniqlash lingvistik ekspertizaning dolzarb yo‘nalishidir. Ekspertlar matnni semantik, stilistik va pragmatik jihatdan tahlil qilib, manipulyativ va ekstremistik mazmunni ajratib oladilar. Bu jarayon psixologik ta’sirni, o‘quvchi ongiga tushadigan xabarlarni va ularning hissiy reaksiyalarini o‘rganishga asoslanadi. Natijada, matnning xavfli yoki noqonuniy mazmuni aniqlanadi va sud, adliya yoki ijtimoiy sohalarda huquqiy tavsiyalar beriladi. Shu bilan badiiy matnlarni xavfsiz va qonuniy talqin qilish imkoniyati yaratiladi.